加拿大温莎大学Kevin W. Li学术报告

2018年04月17日 17:19 翟羽佳 点击:[]

报告题目:Decentralization or Integration: Distribution Channel Strategies under Environmental Taxation

报告人:Kevin W. Li 教授

时间及地点:2018424日(周二)9:30-11:00,管经学部新大楼D309会议室

邀请人: 张震

报告人简介:李武(Kevin W. Li)博士,加拿大温莎大学Odette商学院管理科学教授。1991年获厦门大学控制科学理学学士学位,1994年获厦门大学系统工程工学硕士学位,2003年获加拿大滑铁卢大学系统设计工程工学博士学位。20116-12月和20155-7月由日本学术振兴会外籍聘用研究员项目资助到东京工业大学价值与决策科学系进行访问研究。主要研究方向包括供应链管理、决策理论与方法以及冲突分析等。李武教授的研究获得两项加拿大自然科学与工程研究基金会发现基金项目的支持,同时也多次得到国家教育部春晖计划短期项目支持。自2001年以来,在European Journal of Operational Research, IEEE Transactions on Fuzzy Systems, IEEE Transactions on Systems, Man, and Cybernetics, Information Sciences, International Journal of Production Economics, Transportation Research, Part E, and Water Resources Research等国际期刊发表47篇学术论文,李武教授的研究工作得到国内外同行的广泛引用(SCI/SSCI累计引用977次,h指数18Google Scholar累计引用1899次,h指数24),在相关领域产生了一定影响,现任SSCI期刊《Group Decision and Negotiation》副主编(Associate Editor)。

报告摘要:We study manufacturers’ distribution channel strategies under endogenous environmental taxation where the government optimizes the tax rate conditional on manufacturers’ technologies and the industry structure. Game-theoretical analyses reveal that the environmental tax becomes less stringent when the distribution channel structure becomes more decentralized. This has important implications on manufacturers’ channel strategies. First, contrary to the classic double marginalization problem, a monopolistic manufacturer benefits from decentralization when its technology is sufficiently polluting. Second, with two competing manufacturers, both are more likely to decentralize in equilibrium when their technologies are more polluting.

上一条:第三届中国PPP学术高峰论坛 下一条:东北财经大学路继业学术报告