东北大学蒋忠中学术报告

2018年05月23日 09:15  点击:[]

报告主题:电子商务环境下的行为运作与收益管理研究

报告人:蒋忠中  教授

时间及地点:2018525日14:00-15:00  管经学部B312

邀请人:王宁  副教授

报告摘要:The advancement of Internet technology has enabled new formats for selling products in the B2C online auctions. At present, on the major online auction sites, there exist three popular selling formats, namely, the posted price, pure auction and buy-price auction formats. It is an important decision problem for a firm to select the most profitable format to sell its products through the Internet. The customer behavior is of course a crucial element of the decision process. To the best of our knowledge, most models available today assume that customers are perfectly rational. To better understand the decision process, in this paper, we incorporate the concept of bounded rationality into consideration. We first present a ‘‘behavior choice function’’ to characterize the behavior of the customers with bounded rationality. Then corresponding to each selling format, we construct a revenue model based on the bounded rationality for analysis. Finally, we conduct some elaborate computational experiments to investigate the performance of each revenue model for developing new managerial insights. Our computational results clearly demonstrate how the bounded rationality of customer behavior affects the choice of a preferable selling format for a B2C firm in an online auction.

个人简介:   蒋忠中(1979-),湖南祁阳人,中共党员,美国明尼苏达大学访问教授,东北大学工商管理学院教授(破格)/博导/院长助理,行为与服务运作管理研究所所长,国家自然科学基金委创新研究群体及国际重大合作项目骨干成员,兼任国际ESCI期刊International Journal of Engineering Business Management副主编、中国运筹学会随机服务与运作管理分会副秘书长等。近年来,围绕电子商务与共享经济、行为运作与收益管理、物流与供应链优化、服务运作与服务型制造等领域承担国家自然科学基金青年、面上及重点项目20余项,在EJORIEEE Trans.、管理科学学报等国内外顶级/重要学术期刊发表论著近50篇,SCI/SSCI检索22篇,单篇最高SCI IF=8.746,获省部级优秀成果奖12项,并得到法国资深院士、美国航空航天局专家等正面评价;中国运筹学会运筹新人奖、中国决策科学学会首届青年科技奖(提名)、辽宁省高校杰出青年学者、沈阳市高层次拔尖人才、东北大学五四青年奖章等荣誉获得者。

上一条:香港城市大学商学院方钰麟学术报告 下一条:曼彻斯特大学杨剑波学术报告